woensdag 22 augustus 2018

Trigard 100SL en Match gaan vervallen, verkoop tot 30-jun-2020

Trigard 100SL en Match gaan vervallen

Vandaag de dag worden de Europese eisen ten aanzien van actieve stoffen en gewasbeschermingsmiddelen steeds strenger. Voor een bedrijf als Syngenta betekent dit dat voor iedere Annex I hernieuwing en product herregistratie bekeken moet worden wat de slagingskans is.

Voor cyromazine, de actieve stof in Trigard® 100 SL en lufenuron, de actieve stof in Match®, is dit proces ook doorlopen. De uitkomst hiervan is dat besloten is beide actieve stoffen Europees niet te verdedigen. Uiteraard is dit geen gemakkelijke beslissing geweest, omdat het productenpakket steeds smaller wordt, zeker ook op het gebied van de insecticiden. In het geval van cyromazine en lufenuron was er teveel onzekerheid of deze stoffen aan de huidige strenge eisen kunnen voldoen.

De Annex I plaatsing van zowel cyromazine als lufenuron eindigt op 31 december 2019. Normaal gesproken zou dit betekenen dat producten die deze actieve stoffen bevatten, vanaf die datum ook niet meer verkocht en gebruikt mogen worden.

In een poging Trigard® 100 SL en Match® zo lang mogelijk beschikbaar te houden voor de Nederlandse telers, zijn de toelatingen van deze middelen vrijwillig ingetrokken, waarbij maximale respijttermijnen zijn aangevraagd. Dit proces is begin februari in gang gezet. Omdat het onzeker was of het Ctgb op ons verzoek in zou gaan is daarover niet eerder gecommuniceerd. Recentelijk heeft het Ctgb een besluit genomen en zijn inderdaad maximale respijttermijnen toegekend.
 
Concreet betekent dit het volgende:
Trigard® 100 SL en Match® mogen tot 30 juni 2020 verkocht en afgeleverd worden.
Trigard® 100 SL en Match® mogen tot 30 juni 2021 gebruikt worden.
 
Gezien het feit dat deze besluiten midden in de vakantieperiode vielen, buiten de reguliere collegevergadering om, kunnen wij u nu pas hiervan op de hoogte stellen.

Wij verzoeken u dit bericht te communiceren met de betrokken personen binnen uw organisatie.
Voor vragen kunt u contact opnemen met ondergetekende. 

Erop vertrouwend u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.​
 

Onze merken

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.