zondag 12 februari 2017

Een gezonde opfok via koemelk of kalvermelkpoeder?

Een gezonde opfok via koemelk of kalvermelkpoeder?

Een gezonde opfok via koemelk of kalvermelk?

Veel veehouders vragen zich af of ze er goed aan doen om koemelk aan de kalveren te verstrekken. Vaak wordt gemak en een lage melkprijs aangegeven als  belangrijkste redenen voor het gebruik van koemelk . In dit artikel willen wij graag de voordelen van het gebruik van kalvermelk toelichten. Het gebruik van kalvermelk brengt veel gezondheidsvoordelen met zich mee. Daarnaast is het financieel aantrekkelijk om kalvermelk te gebruiken. Afhankelijk van de soort melkpoeder bedraagt de prijs € 0,23 tot € 0,27 per liter. De jongvee specialisten van Denkavit helpen u graag met de juiste keuze kalvermelk.

 

Hieronder de gezonde voordelen van melkpoeder voor u op een rijtje:

  • Compleet, met voldoende vitamines, mineralen en spoorelementen;

Voldoende en de juiste vitamines, mineralen en spoorelementen verbeteren de vitaliteit en de technische prestaties van de kalveren. Door jarenlange fokkerij op hogere melkproductie is de samenstelling van koemelk gewijzigd. Hierbij zijn veel belangrijke elementen zoals ijzer, koper, magnesium, zink en vitamine A, D en E in koemelk in een te laag niveau aanwezig voor het kalf.

  • Makkelijk oplosbaar en de juiste drinktemperatuur;

Vaak wordt koemelk met emmervoedering te koud verstrekt, doordat het opwarmen van koemelk tot de juiste drinktemperatuur vaak niet gebeurt. Dit heeft een negatieve invloed op de slokdarmsleufreflex, waardoor een deel van de melk in de pens terecht komt met alle gevolgen van dien. Kalvermelk is gemakkelijk aan te maken op de juiste drinktemperatuur. Zie de voerkaart voor meer informatie en tips.

  • Eerder spenen door hogere voeropname;

Door het lagere vetgehalte in kalvermelk is het kalf minder snel verzadigd. Een te hoog vetgehalte verhoogt tevens de kans op voedingsdiarree. Een kalf met een minder verzadigd gevoel wordt gestimuleerd om kracht- en ruwvoer op te nemen. Dit resulteert tot het eerder op gang brengen van de pensontwikkeling en spenen is hierdoor gemakkelijker. 

  • Minder risico op overdracht van ziektes

Denkamilk kalvermelken zijn veel veiliger als het gaat om de overdracht van ziektes. Koemelk kan ziektekiemen bevatten waar het kalf direct of indirect problemen mee kan krijgen. Daarnaast is het voeren van antibioticamelk zeker niet gewenst, zowel voor de kalveren als voor mensen is antibiotica resistentie een gevaar.

 

Ook in de winter een vitale start

  • Juiste concentratie

Om kalveren goed en gezond te laten groeien is het toepassen van het juiste voerschema een belangrijke randvoorwaarde. In de wintermaanden is het verstandig om de concentratie van de kalvermelk te verhogen.

Bij temperaturen onder de 12 graden is het advies om de concentratie 10% tot 30%  te verhogen.

  • Voorkom koude luchtval en tocht

Jonge kalveren produceren weinig tot geen warmte en zijn daarom gevoelig voor koude luchtstromen. De temperatuur en de snelheid waarmee de lucht zich verplaatst zijn belangrijke veroorzakers van longproblemen.

Bescherm u kalveren tegen koude luchtval door eventueel een onderkruip in niet geïsoleerde stallen en/of maak gebruik van een kalverdekje.

Kalverenopfok check

Om de kalveropfok op uw bedrijf optimaal te laten verlopen kunnen onze specialisten ook een kalveropfok check op uw bedrijf uitvoeren. Deze kalveropfok check belicht de kalveropfok op vele vlakken zoals o.a. droogstand, voerschema, huisvesting en voeding.

Kalvermelk online bestellen

 

 

Onze merken

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.