dinsdag 24 december 2019

Ovitex 2020: Tijdelijke vrijstelling teelt van appel, peer en bessen

Tijdelijke vrijstelling voor Ovitex in teelt van appel, peer en bessen

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wil een tijdelijke vrijstelling binnen de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden verlenen voor het middel Ovitex. In de teelt van peer mag het middel tussen 1 februari en 30 april 2020 worden ingezet tegen perenbladvlo, in de de teelt van appel tegen fruitspintmijt en in de teelt van appel en peer tegen de groene appelwants. Ook krijgt hetzelfde middel een tijdelijke vrijstelling in de teelt van bessen voor de bestrijding van de dopluis. Schouten heeft de besluiten in de Staatscourant gepubliceerd.

Vrijstelling kan bij ons worden aangevraagd vanaf 13 januari en wordt getoetst door de NFO.


Wettelijk Gebruiksvoorschrift

Het middel is uitsluitend toegelaten als insectenbestrijdingsmiddel voor het professionele gebruik door middel van gewasbehandeling in de volgende toepassingsgebieden (volgens de geldende Definitielijst toepassingsgebieden) onder de hierna vermelde toepassingsvoorwaarden.

Toepassingsvoorwaarden:

Toepassings-

Gebied

Dosering1 middel per toepassing

Maximale dosering middel per toepassing

Maximaal aantal toepassingen per teeltcyclus

Minimum interval tussen toepassingen in dagen

Maximaal aantal liter/kg middel per ha per teeltcyclus

appel

2.0 L/hL

30 L/ha

2

2

40 L/ha

peer

2.0 L/hL

30 L/ha

2

2

40 L/ha

1

Verlaging van de dosering is toegestaan, maar van het maximaal aantal toepassingen en de andere toepassingsvoorwaarden mag niet worden afgeweken.

Toepassingsvoorwaarden:

In de teelt van appel en peer dient OVITEX verspoten te worden met een volume van 1000-1500 L water per ha.

Om in het water levende organismen en niet tot de doelsoorten behorende geleedpotigen/insecten te beschermen is toepassing van het middel in de teelt van pit- en steenvruchten uitsluitend toegestaan indien op het gehele perceel gebruik wordt gemaakt van een techniek uit tenminste de klasse DRT95 in combinatie met een teeltvrije zone van tenminste 450 centimeter (gemeten vanaf het midden van de laatste bomenrij of laatste boom in de rij tot aan de perceelgrens/ insteek van de sloot).

Let op: dit middel kan schadelijk zijn voor natuurlijke vijanden. Raadpleeg deskundigen (uw leverancier van natuurlijke vijanden, de producent van dit middel, uw adviseur) over het gebruik van dit middel in combinatie met het gebruik van natuurlijke vijanden.

 

Onze merken

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.